Thomas Rosenboom – Gewassen vlees
De schrijver
Thomas Rosenboom werd in 1956 in Doetinchem geboren. Hij groeide op in Arnhem. Na het atheneum ging hij naar Nijmegen om psychologie te studeren. Drie jaar later ging hij Nederlands studeren in Amsterdam. Hij bleef daat na het behalen van zijn doctoraal examen wonen.
In 1982 debuteerde hij met het verhaal Bedenkingen in De Revisor, later opgenomen in De mensen thuis. Voor dat boek ontving hij de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 1984. In 1985 verscheen zijn eerste roman, Vriend van verdienste, die bij Suhrkamp verscheen onder de titel Eine teure Freundschaft.
Ook Gewassen vlees, de omvangrijke verbeelding van de jaren veertig van de achttiende eeuw, wordt in het Duits vertaald. De roman werd in 1995 genomineerd voor De Gouden Uil Boekenprijs.
De roman
Wanneer het Franse bezettingsleger zich terugtrekt uit Zeeland kan Willem Augustijn van Donck, een Friese burgermeesterszoon, eindelijk naar Hulst reizen om er zijn ambt van baljuw te gaan uitoefenen. Hij beschikt dan over de nagelaten notities van een geleerde, die het procédé bevatten voor een nieuwe suiker uit de beetwortel. Meende hij eerst nog zijn altijd afwijzende vader voor zich te kunnen winnen door deze suiker tot een succes te maken, bij zijn vertrek ziet hij in dat al zijn inspanningen vergeefs zullen blijven zolang hij de ware, in het verleden bezonken oorzaak van die afwijzing niet kent. Om dat geheim te ontdekken zal hij een beroep moeten doen op de excentrieke, door zijn vader gehate buurman van weleer, de zowel in geld- als in hartzaken geniale heer Bergsma, die eerder al van een bijzondere belangstelling voor de suiker blijk had gegeven. Als Willem Augustijn onderweg hoort dat Bergsma als gouverneur leiding geeft aan het herstel van Bergen op Zoom, aarzelt hij niet om een kleine omweg te maken. Eenmaal in de door de Fransen verwoeste vesting aangekomen gaat hij over tot handelen, waarbij hij spoedig verstrikt raakt in een web van leugens, liefdadigheid, chantage en waanbeelden.