Aandacht voor de zes genomineerde titels van de Libris Literatuur Prijs 2021 in de podcast 'De Shortlist'. In deze podcast bespreken dertien jongeren de zes boeken die genomineerd zijn voor de Libris Literatuur Prijs 2021. Ze praten met elkaar over wat hen is opgevallen, wat hen verrast heeft, wat ze van het verhaal vinden, hoe de schrijfstijl ze bevalt, met welke vragen ze achter zijn gebleven en nog veel meer. Vervolgens interviewen zij samen de auteur van het genomineerde boek.

Elke podcastaflevering is een half uur literair luisterplezier en een goede introductie om het boek zelf te gaan lezen. Luister en lees mee!

De serie begon op vrijdag 5 maart op Spotify met de trailer van ‘De Shortlist’. Elke vrijdag verschijnt een nieuwe aflevering, waarin een duo of drietal een van de zes titels die op de shortlist staat voor deze prestigieuze prijs bespreekt.

Houd @Librisnieuws in de gaten op facebook en instagram voor meer informatie.

De zes shortlist titels zijn maandag 1 maart bekendgemaakt in Nieuwsuur, 21.30-22.10 uur op NPO2 door juryvoorzitter Lilianne Ploumen.

De podcasters zijn:

 • Eva de Hoog
 • Anne Romee Coebergh
 • Jakob Nijsen
 • Eva Peek
 • Nina Reid
 • David Dorr
 • Sarah van Dijk
 • Puck Gerkema
 • Patrick Freriksen
 • Emma Höngens
 • Clementine Sey
 • Lotte de Zwart
 • Anna Siegmann
Gerda Blees wordt geïnterviewd door Eva de Hoog en Anne Romee Coebergh
Simone Atangana Bekono wordt geïnterviewd door Puck Gerkema en Patrick Freriksen
Marieke Lucas Rijneveld wordt geïnterviewd door Anna Siegmann en Lotte de Zwart
Merijn de Boer wordt geïnterviewd door Nina Reid, Sara van Dijk en David Dorr
Podcast over Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers met Emma Höngens en Clementine Sey en een interview met Gijs Scholten van Aschat over zijn voorstelling op basis van het boek.
In deze laatste aflevering van ‘De Shortlist’ wordt ‘De onbevlekte’ van Erwin Mortier besproken door Eva Peek en Jakob Nijsen. Erwin Mortier zit in de studio in Gent. Eva en Jacob in de studio in Amsterdam.

Luister hier naar de podcast

 

 

In het volgende gedeelte lezen Anne-Romee, Eva, Patrick, Anna en Lotte fragmenten voor uit de boeken van de auteurs die zij interviewden.

Anne-Romee leest een fragment voor uit ‘Wij zijn licht’

Anne-Romee koos haar fragment omdat “Deze passage in een paar heldere zinnen de ingewikkelde relatie schetst die de leden van de woongroep Klank & Liefde met eten hebben. Ondanks dat Muriël zoveel honger heeft dat ze er duizelig van wordt, ondanks dat er eten binnen handbereik is, en ondanks dat er niemand kijkt naar wat ze doet, telt de levensovertuiging die zij als groep hebben zwaarder dan haar eigen gevoel of de signalen van haar lichaam. Muriël kan of wil de principes van de groep gewoonweg niet overboord zetten. Deze trieste scène waarbij zij zich een uur lang letterlijk vastklampt aan de koelkast, beschreven vanuit het bijzondere perspectief van de nacht als verteller, raakte me diep en zette direct de toon voor de rest van het boek.”
Luister hier naar het fragment dat Anne-Romee voorleest.

Eva leest een fragment voor uit ‘Wij zijn licht’
Patrick leest een fragment voor uit het boek ‘Confrontaties’ van Gerda Blees.

Dit stukje koos Patrick: “omdat het mooi, en ook pijnlijk de uitzichtloosheid van Salomé binnen de muren van het jeugddetentiecentrum weergeeft. En vanwege de manier waarop Salomé reflecteert op de consequenties van haar daden en haar toekomst.” 
Luister hier naar het fragment

Anna leest een fragment voor uit het boek ‘Mijn lieve gunsteling’ van Marieke Lucas Rijneveld
Lotte leest het fragment voor dat ze gekozen heeft uit ‘Mijn lieve gunsteling’