Auke Hulst, De Mitsukoshi Troostbaby Company – Uitgeverij Ambo | Anthos
In De Mitsukoshi Troostbaby Company gaat een sciencefictionschrijver zo gebukt onder de abortus die hem van het vaderschap berooft dat hij jaren later, in 2032, een robotdochter aanschaft die hem moet helpen over dat verdriet heen te komen. Rondom dit gegeven ontwierp Auke Hulst een labyrintische tuin met zich splitsende paden waarop hij al zijn schrijversvernuft losliet. Ondanks de complexe opzet van deze roman, waarin Hulst speelt met tijd en ruimte, raak je als lezer volledig in de ban van schrijver Auke van der Hulst en zijn hartveroverende robotdochter Scottie. Deze ‘denkende, voelende, zelfbewuste machine,’ verpakt als zevenjarig meisje dat nooit ouder zal worden, is zó goed gelukt dat je haar onvermijdelijke lot met groeiende vrees tegemoetziet. De geweldige dialogen tussen vader en dochter maken dit ogenschijnlijk zo onwaarschijnlijke verhaal geloofwaardiger dan je voor mogelijk had gehouden.
Hulst neemt alle ruimte voor essayistische uitstapjes over de functie van literatuur en strooit achteloos met citaten uit bestaande en imaginaire boeken, om vervolgens soepel over te schakelen naar een stomende seksscène of een duizelingwekkende tijdreis. Tussen al dit geweld verweeft hij de herinneringen aan zijn onveilige jeugd, die heeft geleid tot levensangst en zelfhaat. Daarmee is De Mitsukoshi Troostbaby Company ook een obsessief onderzoek naar de kern van de schrijver zelf. Hulst zet alles op het spel door soms onuitstaanbaar zelfingenomen te zijn, om dan weer te ontroeren door zijn onzekerheid en kleinzielige jaloezie tot op het bot te fileren.
Wie De Mitsukoshi Troostbaby Company na zeshonderd pagina’s dichtslaat, hangt uitgeteld in de touwen maar heeft wel een onvergetelijke literaire reis gemaakt.
Lees hier het juryrapport van de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2022
Luister hier naar de podcast van De Mitsukoshi Troostbaby Company
Bekijk hier de 18 audiotrailers #DeZin. Deze trailers laten in 90 seconden horen wat een boek teweegbrengt en worden samen met lesmateriaal geplaatst op het kanaal van Beeld & Geluid op het platform LessonUp.