Peter Zantingh, Tussentijds – Das Mag
In Tussentijds laat Peter Zantingh de tijd tegelijkertijd voortrazen en vertragen. We reizen mee met Robin, een jonge vader, die met zijn zoontje Mats in de trein is gestapt om zijn vrouw Tess te bezoeken, die voor haar werk in Zuid-Duitsland verblijft.
In trefzekere zinnen worden we meegesleept in het verhaal en in de mijmeringen van Robin. Die mijmeringen blijken in toenemende mate een urgentie bloot te leggen. Waarom is Robin eigenlijk op weg naar zijn vrouw? Zit het wel helemaal goed in die relatie? ‘In stilstand kon alles nog’, maar zodra de trein gaat rijden en de landschappen voorbijflitsen, raakt Robin zijn zekerheden kwijt. Hij sleept met spulletjes voor hem en zijn zoontje en voelt het jongetje tegen zich aan hangen. Maar dan blijkt hij ineens zonder kind op het perron te staan.
Zantingh neemt ons mee op een reis door een land dat die zomer door rampen en overstromingen werd geteisterd. Robin en Tess hebben elkaar tijdens een milieuactie leren kennen, en worstelen met de vraag of je wel een kind in deze wereld mag zetten. Want: ‘elk leven dat erbij komt, is slecht nieuws voor al het andere leven’. De reis in de trein is die voortdenderende tijd, die ons dwingt afslagen te nemen: wel of niet uitstappen? Wel of niet voor elkaar, voor een toekomst gaan? Tussentijds is een buitengewoon mooie en tere roman over liefde, hoop en onzekerheid, of het nu gaat over de relatie tussen vader en zoon, man en vrouw of tussen de mensheid en de natuur als geheel. Zantingh verbindt uiterst origineel en ingenieus de grote vragen rond milieu en klimaat met persoonlijke levenskeuzes, en doet dat op een manier die even dromerig als urgent is, even persoonlijk als politiek, maar nooit moraliserend. Wat wil je, vraagt Robin ergens aan Tess: ‘“Dat wij niet uitsterven.” Ze keek opzij. “Niet wij, de mensen, maar wíj. Jij en ik”.
Lees hier het juryrapport van de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2023
Bekijk hier de 18 audiotrailers #DeZin. Deze trailers laten in 90 seconden horen wat een boek teweegbrengt en worden samen met lesmateriaal geplaatst op het platform LessonUp.
Luister hier naar de podcast en het interview met Peter Zantingh.