In ‘Wees onzichtbaar’ vertelt Murat Isik het verhaal van Metin Mutlu, een Turks jongetje dat op vijfjarige leeftijd, met zijn ouders en zijn zusje, via Duitsland in de Amsterdamse Bijlmer terechtkomt en daar opgroeit. Het gezin wordt gedomineerd door een tirannieke vader, die een groot deel van de gezinsuitkering uitgeeft aan gokken en drinken.
Wees onzichtbaar begint in 1983 en beschrijft niet alleen het leven van de opgroeiende Metin, maar ook de ontwikkelingen van de Bijlmermeer. De twee verhalen spiegelen elkaar: waar de Bijlmer van een idealistisch bouwkundig project verwerd tot een getto, ontwikkelt Metin zich van een getreiterde Turkse buitenstaander, aanvankelijk ook door zijn docenten onderschat, tot een jongeman met toekomst. Ook zijn moeder, die een opleiding gaat volgen en economisch onafhankelijk wordt, is een krachtig voorbeeld van emancipatie.
De jonge Metin, vanuit wiens perspectief de roman is geschreven, is een scherp observator met oog voor nuance. Zo geeft hij ons een veelkantig beeld van de aanvankelijk zo eendimensionaal lijkende vaderfiguur. Want de tiran blijkt ook de onzekere man die dagelijks eindeloos voor de spiegel zijn haar staat te kammen, die elke oudejaarsavond een gedaanteverandering ondergaat en dan de ideale huisvader is, die op Koninginnedag samen met zijn gezin met veel charme en elan köfte verkoopt en daar een klein fortuin mee verdient, waar hij de andere gezinsleden royaal van laat meeprofiteren.
Wees onzichtbaar is geschreven in een directe, meeslepende stijl, in ruim honderd anekdotische, scherp gefocuste hoofdstukken, rijk aan krachtige details en treffende observaties. Isik Murat trekt je vanaf de eerste bladzijde met de vanzelfsprekende autoriteit van de geboren schrijver het verhaal binnen en toont de lezer een wereld die bekend is uit krantenartikelen en sociale studies, maar nog te weinig uit romans. Het boek vertelt op elegante en lichtvoetige wijze een belangrijk en ernstig verhaal.